Amatersko čiščenje odtoka kuhinje s pomočjo sode bikarbone

Trije neodgovorjeni klici na mojem mobilnem telefonu.

Kaj pri hudiču se je zgodilo doma. Pokličem nazaj, punca vsa prestrašena začne govoriti da pomivalno korito v kuhinji ne požira več vode in da je smrad v stanovanju neznosen. Aha, spet me čaka čiščenje odtoka kuhinje.

Pomirim jo z besedami, da takoj, ko pridem domov iz službe se spravim na čiščenje odtoka kuhinje. Pomirjena mi še pove, da bova za kosilo odšla na pico v sosednjo restavracijo. Da ne bo kuhala doma, ker ne more pomivati posode. Ja, odkar nimava pomivalnega stroja, ker se je pokvaril, novega pa nisem nabavil, ker se mi ni zdelo potrebno, saj sva samo dva v gospodinjstvu, se odtoki v kuhinji enkrat letno zamašijo. So bili slabo narejeni, skoraj brez padca so in še dva pravokotna kolena sta vmes do glavnega odvodnega kanala. Napaka prejšnjih lastnikov, da niso spremljali dela mojstrov, ko so menjavali prostore.

Tam kjer je zdaj kuhinja je bila prej spalnica in obratno. S polnim trebuhom se lotim čiščenje odtoka kuhinje. Piki leži na kavču in me z zanimanjem opazuje. Najprej razstavim sifon pod pomivalnim koritom v kuhinji, potem pa s tako imenovano podgano začnem odmaševanje. Podgana je dolga jeklena žica, ki ima na koncu kot dva nekakšna zoba, z njenim vrtenjem na drugem koncu, ta dva zoba potujeta po odtočni cevi in predirata zamaške. Skoraj cela tri metrska podgana gre v odtok. Postopek ponovim še iz druge strani, iz jaška na tleh v kopalnici. Soda bikarbona, kis in vroča voda so že pripravljeni.

Amatersko čiščenje odtoka kuhinje s pomočjo sode bikarbone

Ta mešanica je do zdaj še vedno počistila ves odtočni kanal. Boljša je od vseh možnih gelov in sprejev, ki jih prodajajo v trgovinah. Mešanico zlijem v odtok, sestavim sifon, zaprem odtočni jašek v kopalnici in iz pipe v kuhinji spustim hladno vodo, da odplakne vse kar je ostalo v cevi.

Uspešno čiščenje odtoka kuhinje je končano. Kot že velikokrat prej.…